Tłoczenie na zimno to innowacyjna metoda w produkcji suchych karm dla psa.
Tłoczenie na zimno to sposób produkcji, w którym nie stosuje się wysokich temperatur podczas przygotowywania karmy. W karmie tłoczonej na zimno świeże składniki, w tym świeże mięso, są delikatnie zmieszane za sobą i stłoczone w krokietach, a następnie szybko gotowane w temperaturze 40-75°C. Zastosowanie niższych temperatur sprawia, że składniki odżywcze pozostają nietknięte, dzięki czemu produkt jest bardziej naturalny. Zwłaszcza jakość białek jest wyższa niż w tradycyjnie produkowanych karmach. Ponadto zostaje zachowanych więcej witamin i minerałów.
Tradycyjna metoda produkcji karm polega na pieczeniu krokietów w bardzo wysokiej temperaturze (często powyżej 200°C), aby stały się one chrupiące. Tak wysoka temperatura sprawia, że w karmie zachodzą reakcje chemiczne, co obniża jakość protein i sprawia, że wiele witamin i minerałów zostaje utraconych. Zwolennicy bardziej naturalnej karmy dla psów zwracają uwagę, że karma pieczona w wysokiej temperaturze zawiera niższej jakości witaminę B oraz tłuszcze, co niekorzystnie wpływa na wątrobę, a także skórę i sierść psa.