Karmienie ryb żywym pokarmem

Karmienie ryb żywym pokarmem

… także w jesieni i zimą

Kto latem regularnie udaje się nad wodę, by pozbierać dla swoich ulubieńców świeży żywy pokarm taki jaki larwy much czy wioślarki, w obliczu spadających na jesień temperatur może zadawać sobie pytanie, czy istnieje możliwość, by także w trakcie zimnych miesięcy zaopatrywać lokatorów swojego akwarium w świeże mięso. Wielu akwarystów odczuwa niechęć do przechowywania dżdżownic, larw czy wodnych owadów w zamrażarce. Poza tym głęboko mrożone mięso to nie to samo co świeże. Co można więc zrobić?

Łatwe alternatywy

Oczywiście istnieje kilka nieskomplikowanych metod, dzięki którym nie tylko zimą samodzielnie, łatwo i zdrowo odżywisz swoje ryby. Szczegółowe informacje o dwóch najprostszych i zarazem najbardziej popularnych spośród tych metod znajdziesz w tym artykule.

Węgorek octowy

Węgorki octowe to nicienie osiągające około 1-2 milimetrów średnicy, są więc stosunkowo małe względem innych zwierząt przeznaczonych na pożywienie, przez co doskonale nadają się na pokarm zwłaszcza dla młodych rybek. Zwierzęta te żyją w wodzie. Do ich utrzymania i rozmnażania wystarczy pojemnik z 5-6 procentowym octem gospodarczym, który można zmieszać z wodą w stosunku maksymalnie 1:1. Do każdego litra octu należy dodać łyżeczkę cukru i odrobinę suchych drożdży. Pojemnikiem należy regularnie potrząsać, nie powinien być on szczelnie zamykany.

pokarm dla rybek

Czyszczenie węgorków przed podaniem

Zanim podasz rybom węgorki, należy je koniecznie umyć, ponieważ kwaśna woda, w której są przechowywane, może zanieczyścić wodę w akwarium. W tym celu należy wyjąć część węgorków wraz z roztworem octowym i przenieść je do małej szklanki lub probówki. Powierzchnię cieczy należy przykryć tamponem, a następnie delikatnie zalać tampon wodą akwariową. W dolnej części szklanki zaczyna wówczas brakować tlenu, dlatego nicienie przebijają się przez tampon do czystej wody akwariowej. Z powierzchni tamponu można je bez problemu zebrać i zaserwować rybom.

Grindal

Grindal to pierścienica należąca do rodziny wazonkowcowatych. To chętnie stosowany i ekonomiczny pokarm, który odpowiednio pielęgnowany, wystarcza na długi czas. Te niewielkie białe robaczki o długości około 1 cm są wyjątkowo bogate w tłuszcz i białko, dlatego nadają się przede wszystkim do karmienia dużych ryb.

Hodowla grindali

Sposobów na hodowanie grindali jest całe mnóstwo. Spośród nich wybraliśmy i opisaliśmy dla Ciebie te sprawdzone i najczęściej praktykowane.

Do przechowywania grindali najlepiej używać zamykanego pojemnika z tworzywa sztucznego z otworami na wieczku. Powinien on stać w temperaturze 22-27°C. Najlepszym podłożem będą arkusze piankowe o grubości 1-1,5 cm. Należy wyciąć w nich rowki, by zaopatrzyć w ten sposób pojemnik w większą ilość tlenu. Arkusze należy zwilżyć i ułożyć jeden na drugim.

Żywienie grindali

Do żywienia grindali doskonale nadaje się kaszka manna w proszku. Proszek wystarczy rozsypać na i pomiędzy arkusze piankowe. Kolejną porcję pokarmu należy podać wtedy, gdy poprzednia zupełnie się wyczerpie. Ilość pokarmu waha się w zależności od tempa reprodukcji i wielkości hodowli. Po kilku próbach z pewnością ustalisz odpowiednią rację. Przy karmieniu zamień miejscami arkusze, zawsze najniższy kładź na wierzchu, ponieważ zawiera on najwięcej wilgoci. Inaczej może się zdarzyć, że po pewnym czasie pierścienice, znajdujące się w najniższej warstwie, zwyczajnie się utopią. Co 2-3 dni, a co najmniej raz w tygodniu, należy przepłukać arkusze ciepłą wodą, by usunąć z nich produkty przemiany materii.

Wyjmowanie grindali

Wyjmowanie grindali to prosta czynność. Najczęściej siedzą one na pokrywie lub w rogach pojemnika. Z łatwością wyjmiesz je patyczkiem z watą, pęsetą lub po prostu palcem, po czym możesz podawać je rybom bezpośrednio.

Najczęściej polecane